Wist je dit al?

Waarom zet de notaris soms de tijd van ondertekening onder een akte?

In bepaalde gevallen kan heel erg van belang blijken te zijn welke gebeurtenis het eerste plaatsvond.
De meeste akten waar de notaris de tijd van tekenen onder zet, gaan over de overdracht van je huis, of over een nieuwe hypotheek.

In Nederland geldt voor onroerend goed de regel: "wie het eerste is gaat voor". Als je 's morgens om 11.15 uur de akte tekent waarmee je eigenaar van je nieuwe huis wordt, maar om 10.55 uur daarvóór heeft een deurwaarder bij het kadaster beslag op dat huis gelegd omdat de verkoper een schuld niet betaald heeft, dan gaat de deurwaarder vóór. Dan ben je wel eigenaar van je nieuwe huis geworden, maar de deurwaarder hoeft zich daar niets van aan te trekken en mag in opdracht van de schuldeiser jouw nieuwe huis gaan veilen.

Dat is ook de reden dat je de koopsom bij de notaris stort. Dan weet de verkoper zeker dat zijn geld er is, maar je weet als koper zeker dat de notaris je geld niet aan de verkoper uitbetaalt, vóórdat je als koper bij het kadaster als nieuwe eigenaar geboekt bent en de notaris gecontroleerd heeft dat er geen beslag op je huis gelegd is voor schulden van de verkoper. Meer weten?
 

Terug